Hvordan fyre riktig?

Hvordan tenne bål?

Visste du at å fyre fra toppen av bålet er det beste for bålets varmeutvikling og miljøet?

Har du en gammel ovn kan det hende det går helt fint å brenne fra bunnen, men miljøvennlig er det dessverre ikke. Grunnen er at det ikke blir like fort varmt i pipen og dermed ikke god nok trekk. Hvis det skorter på trekk vil det ikke være nok oksygen til at veden brenner skikkelig. Da får du mye sot.

Sot og svevestøv er problematisk både for inne- og uteklima. 50% av alt svevestøvet i norske byer kommer fra vedfyring. Derfor er det viktig å få fyringen raskt i gang, for da forbrenner store deler av soten og svevestøvet opp. Har du en rentbrennende ovn lagd etter 1998 forhindrer du mye av svevestøvet, så lenge du fyrer riktig. 


Hvordan fyre?

  1. Det beste du kan gjøre er å starte med ca. 2kg med finkløyvd ved. Mange bruker store kubber, men de bør du vente med. Legg gjerne den finkløyvde veden slik at det er godt med luft mellom. Legg deretter tennbrikker på toppen.

  2. Sørg for at det er god lufttilgang ved å justere på lufteventilen. Pass på at vinduer er lukket og at kjøkkenviften er slått av.

  3. Nå kan du tenne på brikketene som ligger på toppen. Sørg for at det alltid er en jevn flamme og når det brenner godt kan du legge på en av de store kubbene. Ikke legg inn på for mye. Du ønsker en jevn varme og pipen vil ha det bedre hvis du ikke sprengfyrer.

  4. På rentbrennende ovner kan du se om ovnen har en god forbrenning. Hvis du ser nøye etter på flammene kan du se at det bluser opp med flammer rundt ventilene. Da vet du at avgassene fra veden brenner helt opp og at du utnytter veden godt.


Godt for lommeboken og godt for miljøet. 

Å fyre riktig

At ovnen får rikelig med oksygen og at du sørger for at pipen blir god og varm fort er først og fremst økonomisk, men det er også for sikkerhet. 

Når du sørger for en god lufttilførsel og godt drag i pipen vil du sørge for at ovnen
har en fullstendig forbrenning. Dette er viktig fordi hvis veden ikke forbrennes skikkelig får mye sot og bek, også kjent som tjære. Denne tjæren vil sette seg fast i pipen og kan være svært brannfarlig. I de siste fire årene har det vært  over 4000 tilfeller av pipebrann. Det kan man unngå ved å fyre riktig og ved å jevnlige tilsyn av pipen. 

Kort oppsummert vil du fyre riktig hvis du sørger for dette:

  • Sørg for at vinduer og vifter er avslått.
  • Bruk ca 2kg finkløyvd ved til å begynne med.
  • Tenn fra toppen med tennbrikketer.
  • Juster lufteventilen slik at det er godt med oksygen.

Slik vil du sørge for god og fullstending forbrenning. Deretter er det bare å kose seg

– med god samvittighet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *